Image

Antisemitisme alom - deel 4

Artikel
18 december 2023

19 december - De wereld blijft een akelige plek. Dit blijkt opnieuw weer als we deel 4 van onze helaas voortdurende serie delen waarin we antisemitisme om ons heen documenteren.

Internationaal gebeurde de afgelopen maand genoeg. Op TikTok ging een brief rond uit 2001 van Osama Bin Laden (de man achter de aanslagen op de Twin Towers), waarin hij allerlei verschrikkelijke antisemitische uitingen doet. Miljoenen deelden de brief en spraken hun begrip voor en steun aan de inhoud uit. 

In de Noord-Afrikaanse Spaanse enclave Melilla zijn oproepen gedaan om Joodse winkels te boycotten (Bron Reformatorisch Dagblad 13 december). In enkele gevallen zijn zelfs Joodse eigenaren van zaken met naam, adres en foto rondgegaan ter bedreiging. Deze mensen werden beschuldigd van ‘steun aan volkerenmoord en Israëlisch terrorisme’.
Half oktober waren er al demonstraties in de Spaanse stad die voor meer dan helft uit moslims bestaat, waarbij de gebruikelijke antisemitische leuzen werden geroepen en men de belangrijkste synagoge van de stad wilde belagen. De politie moest de synagoge beschermen en de menigte tegenhouden. 

In Den Haag werd op de Wijnhaven-campus van de Universiteit van Leiden in het gebouw gedemonstreerd, waarbij er geroepen werd: From the river to the see, Palestine will be free.

Niemand greep in.

Bedreigingen van Joden (maakten we al eerder melding van) gaat onverminderd door. Zo wordt Rabijn Binyomen Jakobs op straat bedreigd en Leo Smole - een keppeldragende Jood - wordt zelfs zo erg bedreigd dat hij erover denkt om te verhuizen naar Israël (Bron Nederlands Dagblad).

Columniste Natasha van Weezel ondervindt ook bedreigingen om haar columns als Joodse columniste. Ze krijgt verwensingen als: ‘Je bent om te kotsen, walgelijke jankjood’, ‘Ik hoop dat je familie geleden heeft in de gaskamer’ en ‘Ze zouden je moeten martelen met je eigen davidster’ (Bron Nederlands Dagblad).

Er gaan boycot-lijsten rond om Israëlische producten en bedrijven te boycotten naar aanleiding van de Israël-Hamas oorlog. De zogenaamde BDS-beweging die bestaat uit radicale activisten en linkse extremisten roert zich danig.

Advocaat Bahattin Aydin trok op sociale media een vergelijking tussen de Hamas-terroristen die in onderbroek werden vastgehouden en een groep Joden in 1943 die voor een executie op de rand van een kuil stonden in hun ondergoed, vlak voordat ze werden doodgeschoten. Collega-advocaat Oscar Loonstein is een zaak hiertegen begonnen (Bron Reformatorisch Dagblad 12 december - wel premium). 

De acteur Nasrdin Dchar meldde op zijn sociale media dat 7 oktober niet ‘gegaan is zoals ze de wereld hebben laten geloven.’ 

In Amsterdam-Noord werd op 30 november een indrukwekkend graffiti-kunstwerk gemaakt waarin de wereld werd opgeroepen om zich uit te spreken tegen het (seksuele) geweld dat op Israëlische vrouwen is gepleegd in de aanslag van 7 oktober. Naast het beeld van een gehavende vrouw lezen we de tekst ‘Speak up for our sisters’ en de hashtag #believeallwomen. Binnen drie dagen was er ‘Free Palestine’ op gekalkt, binnen twee weken stond er met rode letters ‘FAKE’ overheen gesprayed. Uiteindelijk heeft iemand er de letters ‘K’ en ‘R’ overheen getagd, zodat er nu helemaal niets meer van te zien is (Bron). 

We lopen kortom steeds weer en steeds meer tegen pure Jodenhaat aan. We moeten dat goed beseffen. Dit alles heeft niets te maken met liefde voor de Palestijnen of een Palestijnse staat. Het is geen pro-palestina houding die we hier zien. Dat is slechts het masker om je achter te verschuilen.
Denk er maar eens over na: hoe kan het anders dat de aanhangers van het pro-Palestina standpunt zoveel antisemitisme aan de dag zouden leggen bij Joden die buiten Israël wonen? Zouden zij niet juist ontzettend blij moeten zijn met Joden die in het buitenland wonen? Daar wil je ze toch hebben in plaats van in ‘Palestina’? Maar nee, zoals al vier delen achter elkaar voortdurend blijkt: het antisemitisme bloeit als nooit tevoren, ook in het westen, ook in Nederland. Dit is geen Palestina-verdediging, maar onversneden antisemitisme. Het is geen anti-zionisme, geen anti-Israël houding, maar pure Jodenhaat.