Image

Antisemitisme alom - deel 3

Artikel
15 november 2023

15 november - in deze bizarre tijden gaan we helaas door met deel 3 van onze serie waarin we antisemitische uitingen documenteren. Dit keer BN-ers tegen Israël, een moordaanslag op een oudere Joodse man, een antisemitische cartoon en helaas nog veel meer.

BNN-Vara real life ster Selma Omari plaatste op haar Instagram een screenshot van een Tweet van de Amerikaanse Republikein Sam Parker, waarin de volgende vragen werden gesteld: waarom kostte het zes uur voor het IDF om op het muziekfestival te zijn? Waar zijn de camerabeelden van Hamas die over de muur komt en 200 gijzelaars ontvoeren? En waar zijn de beelden van de 1400 uitvaarten van de slachtoffers in Israël?
Deze vragen suggereren een Joods complot, alsof ‘de Joden’ het gepland of verzonnen zouden hebben…

Een vrouw in Indianapolis (VS) reed met een auto in op een gebouw waarvan zij meende dat het een Joodse school was. Haar doel was zoveel mogelijk jonge, Joodse slachtoffers maken, maar gelukkig mislukte dat. Hoewel het gebouw wel een Joods gebouw was en Hebreeuwse letters op de gevel had, was het geen school. Er raakte niemand gewond. De vrouw is aangeklaagd voor terrorisme.

Een oudere Joodse man is vermoord bij een opstootje in California. De man van 69 werd met een megafoon achterop zijn hoofd geslagen door een pro-Palestina supporter en overleed als gevolg van de aanval. De bejaarde man was niet agressief, maar stond enkel met een Israëlische vlag langs de weg. Toen hij even alleen was, sloeg zijn moordenaar toe.

In Frankrijk is een Joodse school gesloten vanwege een bommelding, zo meldt het Nederlands Dagblad op zaterdag 11 november, terwijl op een station in Carcassonne te lezen stond ‘Joden vermoorden is een plicht’.

Overal in de westerse wereld duikt antisemitische graffiti op. Hier een voorbeeld uit Washington DC (VS).

Een kledingzaak in Oslo plaatste dit in de etalage:

bron X

Ondertussen meldt het CIDI in Nederland een toename van 818% van antisemitische meldingen, vooral rondom scholen en Joodse leerlingen. Zo werd een jongen bedreigd met een mes en geslagen met een fles omdat hij Joods was. Ook werden verschillende Joodse kinderen met de dood bedreigd en werden er Hitlergroeten gebracht in het bijzijn van deze Joodse kinderen. Bedreigingen via telefoon en sociale media zijn schering en inslag. 

In Amsterdam is het Centraal Station bezet door pro-Palestina supporters. De roep om ‘intifada’ klonk als ook de antisemitische leus ‘From the river to the sea, Palestine will be free’

Jos Collignon publiceerde in de Volkskrant (!) een vreselijke antisemitische cartoon die niet had misstaan in de jaren ’30 van de vorige eeuw.

De opening van het IDFA werd onderbroken door een actie om aandacht te vragen voor de Israël-Hamas oorlog en de Palestijnse slachtoffers. Er werd een protestdoek opgehouden met alweer de antisemitische leus ‘From the river to the sea, Palestine will be free’. De directeur van het IDFA stond er bij te applaudisseren. Inmiddels heeft het IDFA tot tweemaal toe officieel aangegeven dat ze deze slogan niet steunt. Dit leidde er dan weer toe dat elf documentairemakers zich hebben teruggetrokken van het festival…

Bij de grote klimaatmars van 12 november was op het podium aandacht voor de Israël-Hamas oorlog en werden antisemitische leuzen gescandeerd (zie onder andere hier). Beroemd activist Greta Thunberg deed er vrolijk aan mee.

Kortom het houdt niet op en helaas houden wij er daarom ernstig rekening mee dat we nog meer delen in deze serie moeten maken. Wat we in het eerste deel al schreven wordt steeds weer bewezen: Jodenhaat is nooit weggeweest. Het zoekt alleen een reden om weer uit de krochten van de menselijke ziel naar boven te komen.