Image

Christenen in klimaatdemonstratie misbruikt als ‘useful idiots’

Opinie
13 november 2023

14 november - Tijdens de Koude Oorlog was er een term voor personen die propaganda verspreidden voor het doel van de Communistische Partij, zonder dat ze dat doel volledig begrepen of dienden. Deze personen werden ‘useful idiots’ (nuttige idioten) genoemd. Deze ‘idioten’ werden gebruikt door het regiem in Moskou ter verspreiding van de communistische ideologie. Afgelopen zondag schoot mij de term weer te binnen toen ik keek naar de filmpjes van de klimaatdemonstratie.

De christenen die meeliepen op 12 november in de grote klimaatdemonstratie in Amsterdam, vallen wat mij betreft namelijk in deze zelfde categorie. Zij lieten zich gebruiken om een punt te maken, terwijl ze daar niet per definitie achter staan. Ze kwamen voor het klimaat en om aandacht te vragen voor de vernietiging van de natuur. Zij geloven dat het hun plicht is om te streven naar een betere wereld en schepping. Ikzelf sta daar anders in, maar ik kan daar wel respect voor hebben.
Als het daarbij gebleven was, had ik dit stuk dan ook niet geschreven. Maar het bleef er niet bij. Het ging bij de demonstratie ook over de oorlog tussen Israël en Hamas en de pro-Palestijnse zaak werd gepropagandeerd. En hoewel we verschillend denken over het redden van de schepping, geloof ik niet dat het grootste deel van de aanwezige christenen zich zouden lenen voor steun aan bewezen antisemitische uitspraken als ‘From the river to the sea, Palestine will be free’. Toen activisten als Sahar Shirzad dit soort uitroepen deden en ook Greta Thunberg een duit in het zakje deed, werden de gelovigen daarmee voor het blok gezet, maar toen was het al te laat. 
Zelfs toen Erjan Dam van ‘Water Natuurlijk’, de microfoon probeerde af te pakken van de Zweedse activiste, versterkte dat de propagandaboodschap alleen maar. Het bewijs zagen we maandag in de filmpjes van het voorval die de wereld overgingen en die we overal terug zagen komen van de BBC tot aan Foxnews

Het is triest dat het zo is gelopen, maar het zou tegelijkertijd niemand mogen verbazen. Iedereen die een beetje research had gedaan, wist dat dit ging komen. Extinction Rebellion had zich al uitgesproken hierover, Greta Thunberg was al met pro-Palestina borden gefotografeerd, etc. 

Maar Roelof, ben je niet wat hard door de term ‘useful idiots’ uit de kast te halen?

Nee. Het is helaas de waarheid.

De term 'useful idiot' zelf is namelijk al best oud. De eerste melding stamt uit de 19e eeuw. De definitie is officieel: een ‘useful idiot’ is een persoon die wordt gezien als propaganda-verspreider voor een zaak waarvan men het doel niet helemaal begrijpt, het is iemand die cynisch wordt gebruikt door de leiders van een zaak.’
Zaterdag werd de klimaatmars gekaapt voor de pro-Palestijnse zaak. Dit is, zoals Het Zoeklicht steeds betoogt, ten diepste antisemitisme en Jodenhaat. Door daarbij te zijn leen jij je voor aandacht voor de zaak en de verspreiding van de bijbehorende bizarre propaganda als ‘No climate justice on occupied land’ (geen klimaatgerechtigheid op bezette grond) wat Greta Thunberg zaterdag scandeerde. Ook geef je aandacht aan en ruimte voor de verspreiding van antisemitische leuzen als ‘From the river to the sea, Palestine will be free’. Door aanwezig te zijn word je zo een instrument voor de leiders van deze zaak. Het maakt dan ook niet meer uit of je voor of tegen bent. Zelfs verzet wordt gebruikt door dezelfde leiders voor propaganda. Het diepste doel van de zaak daarbij is Israël vernietigen en het volk dat daar woont, ook al wordt dat verhuld in allerlei slogans en uitspraken.

En dit alles past aldus precies binnen de definitie zoals die hier beschreven staat. De term ‘useful idiots’ schrijf ik daarbij niet om daarmee te kwetsen. Ik heb te doen met de christenen die hier zaterdag voor misbruikt zijn. Maar als wij ons bewust worden van wat er is gebeurd, kunnen we ook dingen veranderen. Ik zou dan ook al deze medegelovigen willen oproepen zich hiervan te bekeren en af te keren. Desnoods uitspreken dat dit niet jouw weg is. Je hoeft geen 'useful idiot' te blijven.

Roelof Ham