Image

Meer hulpgoederen naar Gazastrook sinds 25 januari

Artikel
05 februari 2024

5 februari - Nederland heeft samen met Jordanië via de lucht hulpgoederen gedropt in Gaza. De Nederlandse Luchtmacht verzorgde dit met behulp van een C-130 Hercules transportvliegtuig. Maar wat gebeurt er met die hulp?

Na het tussentijds oordeel van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in de rechtszaak tussen Zuid Afrika en Israël op 25 januari jl, gaan meer trucks met voedsel en hulpgoederen de Gazastrook binnen. Dinsdag 30 januari zijn 197 trucks de Gazastrook binnen gegaan. De hulpgoederen bestaan uit voedsel, medicijnen en andere spullen. De Israël Defence Forces (IDF) nemen dagelijks gevechtspauzes, zodat de goederen kunnen worden uitgedeeld.

‘Israël blijft toegewijd aan het doel burgerlijk leed te beperken en medewerking te verlenen burgers toegang te laten krijgen tot de hulpgoederen. We weten dat dergelijke zendingen door terreurorganisatie Hamas worden gestolen’, aldus Brett Jonathan Miller, Israëlisch plaatsvervangend, permanten vertegenwoordiger bij de VN.

Media in Israël berichten dat ongeveer 60% van de hulpgoederen die de Gazastrook binnenkomen door Hamas wordt gekaapt. Onlangs waren er protesten van Israëli’s bij de noordelijke grensovergang  naar de Gazastrook. Eén van de redenen van hun protest is, dat ze willen voorkomen dat de hulpgoederen in handen van Hamas komen. Volgens de ‘Coördinator of Government Activities in the Territories’ (eenheid van het Israëlische Ministerie van Defensie) biedt de kust van de Gazastrook voldoende voedsel- en brandstofvoorraden, maar Hamas neemt alles in beslag voor eigen gebruik.

Hamas heeft dit altijd gedaan en blijft dit doen. Eén van de redenen is om zo hun greep op de bevolking te houden. Het welzijn van de Gazanen is geen prioriteit voor de Hamas leiders. De laffe aanval in Israël door Hamas op 7 oktober 2023 ging via de Erez-grensovergang in het noorden van Gazastrook. De Gazanen hebben deze grensovergang heel lang in gebruik gehad om Israël in te gaan om te werken en ook voor medische behandelingen in Israël. Vòòr 7 oktober hadden ruim 18.000 Gazanen werkvisa voor Israël en miljarden tonnen voedsel kwamen via deze overgang de Gazastrook binnen. Hamas heeft de post volledig vernietigd en Israël was genoodzaakt de Erez-overgang te sluiten vanwege de grote verwoestingen.