Image

Studentenopstand - Verkapt en minder verkapt antisemitisme

Artikel
08 mei 2024

Overal in de westerse wereld zijn er in navolging van studenten uit de VS studentenopstanden tegen Israël en voor Palestina en Gaza. Ook Nederlandse studenten doen een duit in het zakje. Niet bijster origineel, maar net zo goed antisemitisch soms openlijk, soms minder openlijk. 

We geven een bloemlezing van wat er op de livestreams van vooral AT5 te zien was na de ontruiming van het Binnengasthuis van de UvA. Zo waren de straatstenen uit het plaveisel getrokken, was meubilair vernield en waren de gebouwen van binnen en buiten onder gekalkt met graffiti als: ‘From the river to the Sea, all of Palestine will be free’, ’no peace’ en ‘Viva intifada’. Alle drie zijn dit antisemitische leuzen waarbij de Joden uit het land moeten worden gedood en/of verdreven (from the river…), er geen vrede moet zijn (no peace), maar er voortdurende moordaanslagen op Israël en haar burgers moeten worden gepleegd (intifada). Ook zagen we de leus: ‘boycot Israel’. 
Uit de monden van de demonstranten klonk eenzelfde antisemitische drek. Een van de leiders van de demonstranten scandeerde in het Engels: ‘We gaan de zionisten stoppen, hoeveel geld ze ook hebben.’ Een antisemitische vooroordeel dus (het beeld van de gierige en op geldbeluste Jood), waarbij het woord ‘Joden’ vervangen is door zionisten, maar men hetzelfde bedoelt. 

Het is schokkend, maar het wordt niet of nauwelijks door grote nieuwsmedia opgepakt. Integendeel, programma’s als Nieuwsuur en Editie NL doen zogenaamd neutrale interviews met 'gewone studenten’ en ‘docenten’, die in werkelijkheid hardcore activisten zijn. Een voorbeeld? Nieuwsuur interviewt Jacob Bodden, een links-extreme activist en lid van Samidoun. Dit is een aan Hamas gelieerde organisatie die in bijvoorbeeld Duitsland verboden is. Een plaatje ter inspiratie van een social media post van Samidoun van gisteren:

U ziet: lekkere gasten...

Zo wordt er een plaatje zichtbaar van openlijk en minder openlijk antisemitisme. De demonstranten en activisten zijn duidelijk: zij steken hun antisemitisme niet onder stoelen of banken. Dat is erg genoeg. Maar het misleidende van zelfs journalistieke kwaliteitsmedia als Nieuwsuur is net zo erg in hun verkapte versie van hetzelfde. Het is triest dat dit sinds 7 oktober zover is gekomen. Vooral ook omdat niemand er meer van op lijkt te kijken. Het valt de meeste mensen niet eens meer op.