Image

Valse insinuaties weerlegd: massagraven in Gaza al voor komst IDF gegraven

Opinie
26 april 2024

De NOS maakte er melding van online en in de journaals: er waren massagraven gevonden bij het Nassar-ziekenhuis in Gaza en daar zou Israël zomaar voor verantwoordelijk kunnen zijn. Dit frame blijkt niet te kloppen: inmiddels is duidelijk dat de graven er al waren voordat het IDF, het Israëlische leger, ook maar in de buurt was van het ziekenhuis. Daar is dan nog weer geen bericht over gebracht.

Factcheckers en zelfs grote buitenlandse nieuwsmedia als Sky News hebben sociale media en vrij beschikbare informatie op het internet gebruikt om onderzoek te doen naar de vondst van de graven en de insinuaties die erbij werden geuit, nu pers en onafhankelijke organisaties geen toegang tot Gaza en de graven hebben. Zij kwamen er zo snel achter dat de graven al in januari in gebruik waren, weken voordat er infanteriesoldaten van het IDF in de buurt waren. Het gebruik van deze graven was destijds ook al naar buiten gebracht door de lokale autoriteiten, zo bericht Sky News daar uitdrukkelijk bij.

Het bewust misleidende Arabische nieuwskanaal Al-Jazeera bracht het bericht echter anders, toen het de wereld werd ingeslingerd. Zij beweerden - in navolging van Hamas zelf - dat er een massagraf was gevonden met 180 lichamen gegraven door Israëlische militairen en dat zij zo de dood van deze onschuldige vrouwen, kinderen en ouderen had willen verbergen. De steeds meer openlijk antisemitische VN nam dit (uiteraard) over. Völker Türk, mensenrechtencommissaris van de VN-vluchtelingenorganisatie, sprak gelijk over de noodzaak van een onderzoek en nam daarbij het woord ‘oorlogsmisdaden’ in de mond.

Heeft Israël er dan helemaal niets mee te maken?
Het zou uiteraard kunnen dat, nadat de Palestijnen zelf de graven hadden gegraven, het IDF alsnog lichamen aan het graf heeft toegevoegd toen het leger wel het ziekenhuis had bereikt. Verder zijn er ook lichamen opgegraven door Israël om te kijken of er ook gijzelaars tussen zaten, maar feitelijk is het onjuist om te zeggen dat het IDF massagraven heeft gegraven en daarin onschuldige Palestijnen heeft begraven om oorlogsmisdaden te verbergen. Zo zie je maar: geloof dus niet alles wat je leest en hoort.