Image

Onderzoeker claimt UNRWA heus wel neutraal

Artikel
24 april 2024

Voormalig Franse minister Catherine Colonna heeft onderzoek gedaan naar de neutraliteit van UNRWA, nadat ze door de VN (de moederorganisatie van de UNRWA) was gevraagd dit te doen. Haar conclusie: het zit wel goed met de UNRWA.

Volgens Colonna voldoet de UNRWA aan de voorwaarden om neutraliteit te waarborgen. Er zou een robuust systeem zijn opgetogen om anders te voorkomen. De beschuldigingen van Israël worden door haar dan ook van de hand gewezen. Israël heeft om te beginnen in het verleden niet uitdrukkelijk geklaagd bij de UNRWA over eventuele inmenging van Hamas of betrokkenheid van medewerkers bij Hamas. Een verder verwijt aan de staat Israël, is dat zij niet voldoende bewijs zou hebben overlegd rondom de beschuldigingen die eerder geuit werden naar onder andere de twaalf ontslagen medewerkers van UNRWA. Overigens zijn deze twaalf personen niet in dit onderzoek meegenomen, dat onderzoek wordt door een andere VN-organisatie gedaan.

Israël noemt het onderzoek ontoereikend. Er is geen oog voor de totale infiltratie van Hamas in de organisatie, aldus de Israëlische regering. Volgens Israel Katz, minister van buitenlandse zaken van Israël, is het inmiddels zover gekomen dat men niet meer kan onderscheiden waar Hamas ophoudt en UNRWA begint. Israël spreekt over meer dan 2100 medewerkers die lid zijn van Hamas of de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ).
Het rapport ontkent de vermenging en partijdigheid. Is UNRWA dan helemaal schoon? Nee. Colonna zag wel wat problemen rondom UNRWA, maar dat was niet genoeg om haar eerder genoemde conclusie in twijfel te trekken. 

Waar de waarheid ligt, durven wij als Het Zoeklicht niet te zeggen, maar de Israëlische minister van buitenlandse zaken deed de volgende veelzeggende uitspraak: ‘Dit is niet wat een diepgaand onderzoek zou moeten zijn. Dit is hoe een poging eruit ziet die het probleem probeert te vermijden en niet willen aangeven waar het echt verkeerd zit.’ Het klinkt ons niet onwaarschijnlijk in de oren, aangezien problemen met UNRWA in het verleden al genoeglijk bekend waren geworden (zie bijvoorbeeld onder). We moeten niet vergeten dat het voor de VN van het allergrootste belang is dat de hulpstroom in donaties naar de UNRWA weer op gang komt. In die zin moet het niet verbazen dat als de VN zijn eigen VN organisatie onderzoekt, dit rapport de uitkomst daarvan is.