Image

Niet alles is wat het lijkt

Artikel
11 januari 2024

11 januari - Oorlog is een smerige zaak en niet alles is wat het lijkt. Dat wordt opnieuw weer duidelijk als we kijken naar het verhaal achter de dood van twee journalisten in Gaza afgelopen weekend en de nieuwe informatie die naar buiten is gekomen over de UNRWA en de leerkrachten die voor hen werken. 

Dode journalisten
Dit weekend kwam het bericht via Al Jazeera dat het IDF twee journalisten had omgebracht. Een ervan was de zoon van een belangrijke Al-Jazeera correspondent. De NOS berichtte er bijvoorbeeld hier over. Israël reageerde aanvankelijk terughoudend, maar heeft gisteren bekend gemaakt dat het niet om onschuldige journalisten ging, maar om mannen die ook verbonden waren met Hamas en de terroristen van Islamtische Jihad.
Ze hebben daarvoor bewijzen overlegd in documenten die zij hebben verzameld in onder andere de terreurtunnels van Hamas. Zoals zo vaak is in Gaza niets wat het lijkt en blijkt er sprake van gemengde belangen, dubbele petten, misleiding en deceptie. Alles voor de propagandamachine. 

UNRWA
Hetzelfde blijkt ook in het voortgaande verhaal rond de UNRWA. Deze organisatie van de VN heeft als taak het ondersteunen van Palestijnse vluchtelingen in het Middenoosten.

Al eerder berichtten we over de schandalige steunbetuigingen voor Hamas en de aanslag van 7 oktober, die vanuit een school van de UNRWA in Nablus kwamen van zowel leraren als leerlingen. Daar werd destijds niets aan gedaan, waardoor opnieuw weer duidelijk werd dat de VN geen neutrale organisatie is en derhalve ook zo niet moet worden bezien.
Nu is van dezelfde UNRWA een Telegramkanaal met 3000 leerkrachten openbaar gemaakt waarin zij, slechts minuten na het bekend worden van de slachting van 7 oktober, onmiddellijk de loftrompet begonnen te steken over de gebeurtenissen. Zo werden terroristen weggezet als helden, verheerlijkte men het onderwijs dat de terroristen hadden gekregen en deelde men vreugdevol de foto’s van gedode en gevangengenomen Israëliërs. Ook riepen deelnemers aan de groep op tot het executeren van gevangenen. 

De organisatie UN-Watch heeft dit bekend gemaakt.

Het is daarbij niet de eerste keer dat dit soort antisemitische incidenten gerapporteerd worden. Al vaker is in de Telegramgroep - die bedoeld is ter ondersteuning van de leerkrachten - aangezet tot terrorisme en verheerlijking van de Jihad. Ook andere aanslagen door Hamas werden er gevierd, alsmede de verkrachting van onschuldige burgers.
Los daarvan is tevens meerdere malen aangetoond dat op de scholen van de UNRWA zwaar-antisemitische lessen worden gegeven en terrorisme een standaardonderdeel is in het lesprogramma.

Maar ja, dit wisten we allemaal al en toch is er nooit iets veranderd. Dat zal dus waarschijnlijk nu ook nu niet gebeuren. De VN zal doorgaan op dezelfde voet van de schijn van neutraliteit en onpartijdigheid in het conflict tussen Israël en Hamas.
Ook hierin is oorlog een smerige zaak vol deceptie en misleiding. Temeer daar veel westerse landen de UNRWA ruimhartig bekostigen. Zo hebben de EU en de VS de laatste drie jaar ruim 1 miljard dollar geschonken voor het onderwijs en de ontwikkeling van de kinderen van Gaza. Daar komt dus helaas weinig tot niets van terecht.

Zo zie je maar hoe je een rad voor de ogen wordt gedraaid. Niets is wat het lijkt.