Image

Opnieuw problemen bij de UNRWA

Artikel
27 januari 2024

27 januari - Al eerder schreven wij over het VN-orgaan dat belast is met de hulpverlening aan Palestijnen, de UNRWA (United Nations Relief and Works Agency for Palestinian Refugees in the Near East). We lieten zien dat dit orgaan bol staat van antisemitisme, zelfs van openlijke Jodenhaat en dat de VN daar niets aan doet. Nu komt er weer schokkend nieuws naar buiten: twaalf van hun medewerkers zouden direct betrokken zijn bij de aanslagen van 7 oktober.

Het gaat om twaalf medewerkers die allen werkzaam zijn in Gaza. Het leger van Israël, het IDF, heeft aan de VN documenten overlegd waarin hun betrokkenheid bij 7 oktober wordt aangetoond. Kennelijk waren de beschuldigen zo hard en heftig dat er direct is overgegaan tot ontslag op staande voet van in ieder geval negen medewerkers. Dat doe je als organisatie natuurlijk alleen als de zaak tegen je medewerkers sterk is en dat is dus klaarblijkelijk zo. 

Over welke betrokkenheid het concreet gaat is (nog) niets bekend, maar er is een onderzoek vanuit de VN ingesteld om dat verder uit te diepen, zo lezen we in het persbericht. Let op, dat er niet gesproken wordt enige vorm van rechtsvervolging.
Het ontslag op staande voet is een goede stap, maar dat het zover heeft kunnen komen dat dit soort lieden kennelijk in een organisatie als de UNRWA kunnen functioneren, is veelzeggend. Extremistische ideeën zijn geen belemmering, zo blijkt.

Dat maakt opnieuw weer duidelijk dat waar is wat we hier vaker aangeven: de VN en in het bijzonder de UNRWA zijn niet neutraal. Er is ruimte voor antisemitisme. Onder hun werknemers bevinden zich klaarblijkelijk zelfs terroristische extremisten.
Helaas zal ook dit bericht er niet toe leiden dat er ook maar iemand ingrijpt of iets onderneemt om hier verandering in te brengen, niet vanuit de VN noch vanuit haar donoren. Twee van de grootste van deze donoren, de EU en de VS, hebben samen de laatste drie jaar meer dan een miljard Euro gestoken in deze organisatie. Hoe deze donaties te rijmen zijn met de waarden van de liberale democratieën van de EU en de VS, zal voor ons wel altijd een raadsel blijven.

UPDATE: eindelijk lijkt er wat te gebeuren. Een aantal landen, waaronder Nederland, zet donaties en bijdrages aan de UNWRA stil. Voorlopig is het veelal nog tijdelijk, maar het is tenminste iets.