Image

Vrouwelijk gewichtheffer tegen biologische mannen in haar sport - 2 jaar schorsing hangt boven haar hoofd

Opinie
11 november 2023

In Canada heeft de vrouwelijke gewichtheffer, April Hutchinson, geprotesteerd tegen deelname aan haar sport van een biologische man die zich identificeert als vrouw. De Canadese vindt het competitievervalsing, omdat mannen nu eenmaal veel meer kracht hebben. De reactie van haar bond? Die dreigen met twee jaar schorsing voor haar opmerkingen.

Dat April Hutchinson een punt heeft, blijkt wel uit de feiten. De betreffende atleet die onder naam Anne Andres door het leven gaat, deed in augustus mee aan een wedstrijd voor vrouwen en brak meteen een Canadese record: Andres powerlifte 182 kg (!) meer dan de beste vrouw. 
April Hutchinson maakt hier publiekelijk bezwaar tegen. Ze is van mening dat vrouwen zo geen kans hebben en dat biologische mannen ‘de buit wegroven’ voor vrouwen. Ze vindt dat vrouwen niet moeten accepteren wat er gebeurt. Het is een vorm van vrouwendiscriminatie en seksisme waarbij men tegen vrouwen zegt dat ze het ‘maar moeten accepteren en hun mond erover moeten houden’. Hutchinson spreekt over ‘sekse-gebaseerde discriminatie’.

Dat men in Canada desondanks hiervoor kiest en deze weg gaat moet niemand verbazen. Er is op dit moment geen land in de westerse wereld die zo ver gaat in het woke-denken als Canada. De meest bizarre en kromme dingen worden daar ideologische recht gepraat. Wat daarbij voor ons in Nederland als Bijbelvaste christenen belangrijk is, is dat hier degene die haar mening uit daarvoor gestraft dreigt te worden. En ja, Canada is extremer dan Nederland, maar niet zelden is het een kwestie van tijd voordat ook wij zover komen. Denk maar aan de aanstaande behandeling van het wetsvoorstel gender- en conversiehandelingen (ook wel de ‘homogenezingswet’ genoemd in de wandelgangen). In Canada is een soortgelijke wet al een feit. Wij liepen dus achter op dat land, maar nu speelt het ook hier en zullen ook wij ermee te maken krijgen. Helaas is dat niet het enige voorbeeld dat kan worden gegeven.

Juist als Bijbelvaste christenen moeten wij ons hiervan bewust zijn. We moeten ons wapenen voor wat gaat komen. Naar mijn overtuiging komt er een tijd - en die tijd is er misschien wel sneller dan we denken - waarin er consequenties zullen hangen aan onze Bijbelse overtuigingen. Als wij die publiekelijk uiten dan zal het zomaar gevolgen kunnen hebben voor ons, ons leven en onze kansen. 
Daar moeten we niet bang van worden en we moeten al helemaal niet daarom maar zwijgen. Als wij het ware en goede dat God ons heeft gegeven niet meer laten horen, wie dan nog wel? De bewustwording van de tijden waarin we leven en van de tijden die gaan komen, moet ons scherp maken en standvastig. Het komt meer en meer aan op volharding. En dus moeten we ons nu voorbereiden. Hoe kunnen we effectief en op een slimme en verstandige manier Gods Woord blijven verspreiden? Hoe trainen we onszelf in kennis en wijsheid, zodat we onze standpunten goed voor het voetlicht kunnen brengen? De wereld heeft het immer zo nodig dat Gods Woord wordt verkondigd in al zijn facetten. Er zijn velden vol, wit om te oogsten (Johannes 4)! Laten wij de arbeiders zijn die erop uit gaan om die oogst binnen te halen.

Roelof Ham