Image

Arabische landen willen ook dat Israël Hamas uitroeit

Artikel
04 december 2023

4 december - De Israëlische krant Ha’aretz maakt melding van het feit dat achter de schermen vrijwel alle Arabische landen, inclusief de golfstaten, willen dat Israël Hamas definitief opruimt. Terwijl ze voor het aangezicht van de wereld een ander geluid laten horen, is men ten diepste Hamas liever kwijt dan rijk.

Het probleem met Hamas voor de Arabische volken is dat de terroristen net zo goed een potentiële bedreiging vormen voor hen als voor Israël (Bron Le Monde, Le Monde, VOX, NDTV). Het is dan ook niet toevallig dat bijvoorbeeld Egypte, maar ook Jordanië, de grenzen niet opent voor de Palestijnen. Deze landen zijn simpelweg bang dat Hamas-terroristen met echte Palestijnse vluchtelingen meekomen. De Egyptische president El-Sissi zei bijvoorbeeld dat men vreesde voor terrorisme op eigen bodem, wat ook de veertig jaar geleden gesloten vrede tussen Egypte en Israël aan het wankelen zou kunnen brengen. 

De bedreiging die de Arabische staten zien is reëel. Kijk bijvoorbeeld naar de steun die Hamas krijgt vanuit Iran. Het Sjiitische regiem in Teheran sponsort de terreurbeweging met $70 tot $100 miljoen dollar per jaar. De Soenitische islam is daar niet blij mee, zelfs al valt Hamas onder de Soenitische islam.

De wereld zou een veiligere plek zijn als Hamas er niet meer was. Niet alleen in Israël, maar in het hele Midden-Oosten.