Image

Britse christenen ervaren in meerderheid vijandigheid en bespotting

Artikel
17 juni 2024

In Groot Brittanië is een onderzoek gedaan naar vijandigheid en bespotting die christenen ervaren. Wat blijkt? 56% van alle Britse christenen ervaart vijandigheid en is wel eens bespot om zijn of haar geloof. Onder jongeren tot 35 jaar is dat zelfs 61%. 

Naast vijandigheid en spot komt pesten ook voor. Verder rapporteren christenen dat ze zich op het werk niet vrij voelen om voor hun geloofsovertuiging uit te komen. Een van de oorzaken hiervoor ligt in wetgeving waarin zogenaamde ‘hatespeech laws’ (haatzaai-wetten) steeds meer voorkomen en steeds strenger worden. Veel christenen zwijgen daarom uit angst voor mogelijke problemen. Verder ervaren christenen discriminatie in de gezondheidszorg, in het onderwijs en zelfs in progressieve, liberale en vrijzinnige kerken.

De belangrijkste oorzaak voor de toename - zo rapporteren de gelovigen die deelnamen aan het onderzoek - ligt in de verspreiding van de lhbti-ideologie. Christenen die behoudendere Bijbelse visies hebben op gender, huwelijk en seksualiteit, hebben het dan ook zwaarder dan christenen die dat niet hebben. Progressieve mensen en groepen zijn weinig tolerant naar hen.

Chilling effect
Christenen die zichzelf het zwijgen opleggen. Dit fenomeen heeft zelfs een officiële naam: het chilling effect (afkoelend effect). Dit ontstaat als gelovigen hun mond niet meer opendoen. Eén incident is dan op zichzelf niet schokkend of verstrekkend in zijn gevolgen, maar de optelsom van al deze keuzes van vele gelovigen maakt dat de vrijheid van godsdienst voor behoudende christenen steeds kleiner wordt en hun geluid minder en minder wordt gehoord. 

De vraag dringt zich bij ons op of dit in ons land ook zo gezien en ervaren wordt? Heb jij ervaringen hiermee? Deel ze met ons, dat kan ook anoniem. Mail ons op: info@zoeklicht.nl 

Bron: Christian Post