Image

De geestelijke strijd rondom Israël en het Joodse volk

Artikel
10 oktober 2023

Er is geen kwestie in deze wereld die de meningen zo polariseert als die rond het land Israël, het Joodse volk en de Palestijnse bevolking en dat al decennialang. Dit is geen toeval, het is ook geen historische samenloop van omstandigheden, het is een uiting van de geestelijke strijd rondom het volk van God.

10 oktober - Terwijl het dodental van de verschrikkelijke aanval van Hamas is opgelopen tot boven de 1000 en we horen van IS-achtige praktijken als verkrachting, onthoofding, marteling en executies in het bijzijn van familieleden door Hamas-terroristen, nam de VN middels het zogenaamde ‘Human Rights Council’ tijd om bij de gebeurtenissen stil te staan. Daarvoor sprak de Pakistaanse afgevaardigde Zaman Mehdi een paar woorden. Hij zweeg in alle toonaarden over de vele slachtoffers, doden en gewonden in Israël. Het enige dat hij zei was: ‘Namens het internationale comité van lidstaten, uiten wij onze diepe zorgen over het verlies van onschuldige levens in de bezette Palestijnse gebieden en elders.’ Vervolgens voegde hij eraan toe: ‘Spijtig genoeg is dit grote verlies van levens een trieste herinnering aan meer dan zeven decennia van illegale bezetting, agressie en disrespect voor internationaal recht, inclusief VN-veiligheidsraad resoluties. De zestien jaar durende illegale blokkade van Gaza is een in twijfel trekken van het internationale recht en fundamentele vrijheden van de onschuldige burgerbevolking. Het normaliseren en voortgaan van een illegale buitenlandse bezetting brengt geweld voort.’ Vervolgens hield hij een pleidooi voor zelfbeschikking van de Palestijnen en een twee-staten oplossing en vroeg hij om een minuut stilte, waarna de hele vergadering ging staan.
Later nam gelukkig de vertegenwoordig van de VS, Michèle Taylor, nog het woord om wel aandacht te vragen voor de duizenden getroffenen in Israël. Ze vroeg aandacht voor de doden, de gewonden en de ontvoerden waaronder vrouwen, kinderen, gehandicapten en bejaarden. Ook zij vroeg om een moment van stilte. 

Geestelijke strijd
Hier zien we precies hoe de meningen verdeeld zijn. Deze verdeeldheid zien wij ook in ons eigen land. In Amsterdam wordt de Israëlische vlag gehesen en zijn er samenkomsten om bij de tragedie van deze aanval stil te staan, terwijl in Rotterdam de vlag van Israël niet eens wapperen mag. In dezelfde stad zagen we trouwens wel tientallen lieden de straat op gaan met Palestijnse vlaggen, terwijl ze hun steun aan Hamas uitspraken voor de verschrikkelijke terreurdaden. 

Dit moet ons niet verbazen, want wat we hier zien is vleesgeworden geestelijke strijd. De expliciete tegenstand en Jodenhaat is terug te voeren op de oude draak, de satan, die strijd tegen het volk van God. Dat heeft hij altijd al gedaan en dat doet hij nu ook. In de Bijbel wordt Israël niet voor niks Gods oogappel genoemd (bijvoorbeeld in Zacharia 2: 8). Als satan God wil raken, zal hij daar toeslaan.
Bovendien is het bestaan van het volk en vooral het land, een getuigenis van Gods trouw, van de waarheid van de Bijbel en de vervulling van de profetieën.

De vijandigheid die we zien is kortom geen toeval. In de komende dagen en weken zal dit niet minder worden. Als de verschrikkelijke beelden van de oorlog die begonnen is overal verspreid zullen worden en de helaas weinig neutrale Nederlandse mainstreammedia daar hun eigen duiding aan zullen geven.

Het is daarom des te belangrijker om als christenen het juiste perspectief te hebben. Om in liefde achter het volk van God te staan en te bidden om de vrede van Jeruzalem. Maar ook om niet de Bijbelse en geestelijke waarheden te schuwen, die wij zien en kennen omdat ze ons in Gods Woord geopenbaard zijn.