Image

Erdogan noemt Hamas 'bevrijdingsgroep'

Artikel
26 oktober 2023

26 oktober - De Turkse president Erdogan noemde Hamas gisteren tijdens een ontmoeting van zijn AK-partij, een 'bevrijdingsgroep'. Letterlijk zei hij: 'Hamas is geen terroristische organisatie, het is een bevrijdingsgroep, het zijn 'mujahideen' (islamistische strijders die strijden voor het geloof) die vechten voor de bescherming van hun landen en mensen.'

Erdogan sprak zich niet alleen lovend uit over Hamas, maar viel ook Israël aan. Hij had het over een doelbewuste massaslachting in Gaza en veroordeelde daarbij tevens de westerse landen die Israël hierin zouden steunen.

Het was nog niet zo lang geleden dat Erdogan een heel andere toon aansloeg. Turkije zocht in het recente verleden immers toenadering tot Israël, met name rond energie. Zo had Erdogan 20 september jongstleden een ontmoeting met Netanyahu. Daarover zegt hij nu dat Netanyahu misbruik heeft gemaakt van de goede intentie van Turkije en Erdogan.

Nou zijn wij wel wat gewend van Erdogan. Ook wij Nederlanders kregen het in 2017 nog te horen. Wij waren 'varkens' en 'fascisten' en 'nazi's'. Toch baart het zorgen wat er gebeurt. Erdogans Turkije is immers een NAVO-partner, maar Turkije heeft ook zijn eigen plannen in en met het Midden-Oosten.

Toch past het bij de tijd. Ook internationaal zien we hoe Israël de volken verdeelt. Alles draait om het volk, het land, de stad Jeruzalem met haar vele heiligdommen. De Bijbel voorzegt het al: uiteindelijk zal de stad van God en het land en het volk dat daarbij horen, een bedwelmende beker worden en een steen die moeilijk te tillen is (Zach. 12: 2 & 3). Steeds weer zien we dat alles wat zich rondom Israël afspeelt, leidt tot extreme reacties. Er is geen neutraliteit, er is alleen voor of tegen, zo lijkt het. Dat is wat Gods volk oproept, ook vandaag.