Image

Flitspalen?

Opinie
30 mei 2024

Het was een klein bericht in de media van de laatste dagen: flitspalen Amsterdam gaan controleren op 30 km/uur. Het is de uitkomst van een strijd tussen het OM en de gemeente Amsterdam over wie deze flitspalen mag beheren (en dus het geld mag incasseren). Het OM heeft deze strijd gewonnen. Ik lees het en type in Google onwillekeurig ‘flitspaal, controle, data’ in. 

Wat blijkt? Flitspalen worden steeds slimmer. Naast de snelheid meten of zien of je door rood rijdt, kunnen flitspalen ook steeds beter zien of je met je mobieltje aan het prutsen bent onder het rijden en er wordt zelfs gewerkt aan een flitspaal die aan de lucht in de auto kan zien of er gedronken is. Ook lees ik over de politie die eventueel van deze data gebruik zou kunnen maken, mocht dat nodig zijn, voor zolang die wettelijk bewaard wordt dan. 

Flitspalen zijn een van de vele elektronische (hulp)middelen die we tegenwoordig hebben, maar er is meer. Zo zijn er overal camera’s (op straat, in deurbellen, in gebouwen). Bedrijven registreren en masse wat je doet op hun site, app of in hun spel. Winkels registreren via wifi wie er binnenkomt en wat je koopt en hoe lang je blijft. Online laat je een constante spoor na van digitale broodkruimels over je gaan en komen en overheidsdiensten kunnen zelfs je telefoon afluisteren en tracken als je niet eens camera en microfoon aan hebt staan. Er wordt vermoed dat dit zelfs mogelijk is als je mobiel uit staat.
Ook bedrijven spioneren er lustig op los via de techniek (hetzij dan wel illegaal). Het schokkende en bewezen verhaal van een Nederlandse vrouw die werkte voor een bedrijf dat AI trainde in stemherkenning zal ik nooit vergeten. Zij moest naar geluidsfragmenten luisteren van echte gesprekken en hoorde opeens een bekende van haar over vertrouwelijke dingen spreken. Ze nam contact op met diegene. Die zei van niets te weten en geen toestemming te hebben gegeven, waar trouwens ook niet om gevraagd was. Het bleek dat de vrouwelijke werknemer op iets duisters was gestuit. Het koste haar uiteindelijk haar baan.
Verbaasd? Hoeft niet. Maken we het bijvoorbeeld niet allemaal van tijd tot mee dat we ‘opeens’ allemaal reclames krijgen voor zaken waar het even daarvoor met vrienden of familie hadden?  

Controlestaat
Nou leven wij in ons land niet in een dictatoriale controlestaat als bijvoorbeeld China, waar al deze middelen (en nog meer) nu al worden ingezet om de samenleving volledig te controleren en te domineren. Daar mogen we, ondanks alles, blij mee zijn. Maar laten we niet zo naïef zijn te denken dat dit bij ons niet zal of kan gebeuren. Zolang er mensen zijn, zullen er ook diegenen zijn die van al deze technologie misbruik zullen willen maken voor eigen gewin (macht, rijkdom, seks). Ook veel wetgeving in ons eigen land en in Europa, is nu al zo dat misbruik tot de mogelijkheden behoort. Mocht de verkeerde persoon langskomen, dan is alles er klaar voor om de macht te grijpen en te houden met de ijzeren vuist van de technologische controlestaat.

Dat dit geen angstdenken is of dat ik in het konijnenhol van de complottheorieën ben gevallen, laat Gods Woord ons al zien. Daar lezen we over de macht van het kwaad en hoe die aan het einde van de tijd zich zal openbaren in een wereldwijde controlestaat. Openbaring 13 zegt ons dat 'het beest macht werd gegeven om oorlog te voeren tegen de heiligen en om hen te overwinnen, en hem werd macht gegeven over elke stam, taal en volk (vers 7).' En over de dan ontstane religie lezen we: 'Het maakt dat men aan allen, kleinen en groten, rijken en armen, vrijen en slaven een merkteken geeft op hun rechterhand of op hun voorhoofd, en het maakt dat niemand kan kopen of verkopen, behalve hij die dat merkteken heeft, of de naam van het beest of het getal van zijn naam (vers 16 en 17).'
Kijk om je heen en zie hoe dit eenvoudig tot de mogelijkheden van vandaag de dag behoort. We zijn zover gekomen dat we de rode loper voor de wetteloze mensen hebben klaargelegd.

Hoe om te gaan hiermee? 
Als dit is de toekomst is waar we naar op weg zijn, moeten we dan maar alle moderne technologie mijden? Nee, dat lijkt me noch verstandig, noch (meer) mogelijk. Maar we moeten wel kritisch blijven nadenken, duiden en keuzes maken. We mogen daarbij geloven dat God ons beschermt en dat we mogen uitkijken naar de opname van de Gemeente. Gods uitredding mogen we verwachten. Maar het mag ons ook aanvuren om vooral nu we nog de vrijheid hebben, ervoor te gaan door ons met volle inzet te wijden aan de Heer en de verspreiding van de boodschap van redding, verlossing en hoop. Nu immers wordt ons nog geen strobreed in de weg gelegd; het kan nog! Zorg toch dat ieder het weet.

Disclaimer: ik ben me ervan bewust dat mijn eerder aangehaalde zoekopdracht al geregistreerd is door Alphabet (moederbedrijf achter Google), door Apple (het merk van mijn laptop) en waarschijnlijk ook al door een aantal overheidsinstanties belast met monitoring en controle van internetverkeer in binnen- en buitenland. Zo beschouwt valt zo'n flitspaal toch nog wel mee...?

Roelof Ham