Image

Geweld tegen christenen loopt uit de hand in Manipur (India)

Artikel
12 september 2023

In Indiase deelstaat Manipur (nabij de grens met Bangladesh en Myanmar), hebben christenen al een tijd te maken met vervolging. Deze vervolging neemt nu echter zulke proporties aan dat de situatie uit de hand dreigt te lopen, aldus experts van de VN.

De christenen van Manipur zijn voor een groot deel afkomstig uit de Kuki-Zo stam. De leden van deze stam wonen in de heuvels, terwijl het Meitei-volk (die voornamelijk bestaan uit hindoes) in en rond de hoofdstad van de deelstaat wonen (Imphal). Dat geeft deze vervolging ook meteen een etnische dimensie, want er is niet enkel sprake van religieuze vervolging, maar ook van haat tussen de grotere Meitei en de kleinere Kuki-Zo.

Naar schatting van de VN zijn er inmiddels 187 christenen gedood om hun geloof. Daarnaast zijn er honderden kerken vernield en vele christelijke vrouwen zijn het slachtoffer geworden van brute, publieke (groeps)verkrachtingen, mishandelingen en vernederingen. Al 70.000 mensen zijn op de vlucht geslagen.

De Indiase autoriteiten grijpen onvoldoende in. Officieel is er in India vrijheid van godsdienst, maar in de praktijk van alle dag is verdrukking en vervolging een steeds normaler onderdeel van het dagelijks leven aan het worden. De hindoestaanse meerderheid is steeds onverdraagzamer naar andere geloven, terwijl de hindoestaanse regering daarvoor meer en meer de ogen sluit. Ook worden er wetten uitgevaardigd die discriminerend zijn voor religieuze minderheden. Zo is er een verbod op het maken van bekeerlingen en juist deze wet wordt vaak aangegrepen als rechtvaardiging voor geweld en uitbarstingen van haat.

Wat opvalt is dat de berichtgeving hierover ons niet of nauwelijks bereikt in Nederland. De grote mediakanalen hebben hier geen aandacht voor. Dat is tekenend en bewijst opnieuw de dubbele standaard die er ten opzichte van christenen is in dit land, in vergelijking met andere godsdiensten. Christenen zijn de meest vervolgde groep van religieuzen in deze wereld. Het christendom is de meest geridiculiseerde religie ter wereld. En niemand kijkt er van op.