Image

Grootste aantal moorden op christenen in Nigeria

Artikel
18 januari 2024

De jaarlijkse ranglijst van vervolgde christenen is deze week bekend gemaakt. Daar is al heel veel over gezegd en geschreven. Wij focussen op de positie van Nigeria, want nergens neemt de vervolging zo toe als in Afrika en Nigeria is daar een van de meest duidelijk en schrijnende voorbeelden van.

Open Doors' Directeur Maarten Dees zegt over deze Afrikaanse groei dat ‘het front naar Afrika verschuift’.
Nigeria is als land daarbij tekenend. Al maanden horen we van vervolging in Nigeria met daarbij het omkomen van christenen. Nog geen maand geleden, tijdens de Kerstdagen, werden er vele kerken in de brand gestoken en gelovigen gedood. Kerst 2023 staat hierom onder Nigeriaanse christenen bekend als Zwarte Kerst. In totaal kwamen er meer dan 200 mensen om. 

Open Doors geeft ook de reden voor deze toename. Ze spreken over de toegenomen instabiliteit in veel Afrikaanse landen als gevolg van politieke ontwikkelingen en klimaatverandering. Maar een veel belangrijkere rol speelt de opkomst van de fundamentalistische islam in groepen als Boko Haram, Al Shabab, ISWAP (Islamitic State in West African Province) en groepen als de Fulani herders die veel christenen aanvallen in Nigeria. Daarbij zijn christenen zogenaamde ‘soft targets’ vanwege hun liefde en zachtmoedigheid. Dit heeft ervoor gezorgd dat 80% van alle geregistreerde moorden in het onderzoek in Nigeria is gepleegd.

Een andere zorgelijke ontwikkeling voor de toekomst is de steeds verdergaande distributie van surveillance-technologie als gevolg van Chinese invloeden op het continent, zo weet Open Doors te melden.