Image

Het stof daalt neer op de misdaden van Hamas

Artikel
24 oktober 2023

25 oktober - Op ‘The Christian Post’ was het verslag te lezen van een lid van de geestelijke verzorging van het IDF (Israëls leger) die de lichamen aflegde van de slachtoffers van 7 oktober. Zij vertelde wat ze zag. Ze omschrijft haar ervaringen als ‘erger dan de holocaust’.

Het schokkende relaas van de vrouw, die in het artikel ‘Shari’ wordt genoemd, vertelt over vrouwen, oma’s en zelfs meisjes die verkracht zijn zo erg dat hun heupen gebroken waren. Verder lezen we over onthoofde lichamen, gezichten die eraf geschoten zijn en hoofden die zo ingeslagen waren dat de hersenen uit de schedel waren gelekt. Ook sprak ze over verbrande lichamen, lichamen van mensen die met een kogel om het leven waren gebracht terwijl hun handen achter hun rug waren vastgebonden en over een zwangere vrouw wiens baby uit de buik was gesneden, onthoofd, waarna de vrouw zelf was onthoofd. 

Helaas is dit niet het enige verhaal dat binnenkomt. Een Israëlische soldaat vertelt hoe Hamas een groepje mensen vond die schuilden in een schuilkelder. Zij kozen een vrouw uit om later te verkrachten en gooiden daarna twee granaten naar binnen om iedereen te doden. De mensen zaten als ratten in de val (bron: Foxnews).

Een hulpverlener die werkt voor 'Zaka' (een organisatie die zich heeft gespecialiseerd in het ophalen en verzamelen van lichamen naar massa-aanslagen) vertelt aan een verslaggever over hoe hij een dode terrorist vond met daarnaast het lichaam van een 14 of 15 jarig kind met het hoofd eraf. Het hoofd was niet bij het lichaam en hoe de hulpverleners ook zochten, ze konden het niet terugvinden (bron: YouTube). Verder vertelt hij over een schuilkelder vol verbrande mensen. De hulpverleners van 'Zaka' moesten hen van elkaar losmaken, omdat ze elkaar vasthielden en omhelsden in de dood. Dan vertelt hij van een gezin van vier die om de eettafel zat met de handen op hun rug gebonden. Alle vier hadden ze een kogel in het achterhoofd gekregen, de vader, de moeder, de twee kinderen van 6 & 7 jaar oud. Bij de vader was zijn oog uitgestoken, de kinderen moesten toekijken hoe dit gebeurde alvorens ze gedood werden. 

Voorbeelden te over
We zullen stoppen met opsommen, want we kunnen nog lang, lang doorgaan. De bovenstaande verhalen zijn helaas geen uitzondering. Toch is het goed om dit hier te noemen. Wat de moorddadige bende van Hamas heeft gedaan toen ze zo verschrikkelijk huishielden onder onschuldige burgers van Israël, moet nooit vergeten worden of ondergesneeuwd raken. Dat het Israëlische leger daar gisteren aandacht voor heeft gevraagd en 100 buitenlandse journalisten ruwe beelden van de gruwelijkheden heeft getoond, is dan ook begrijpelijk en terecht. 

‘Propaganda’?
Helaas wordt dit door de NOS weggezet als ‘propaganda’. Strikt genomen heeft de omroep gelijk. De definitie van het woord propaganda is: een vorm van communicatie waarbij je de ontvanger probeert te beïnvloeden. Het probleem met deze definitie is echter dat praktisch elke communicatie dan onder propaganda valt. Als we communiceren willen we daar immers iets mee bereiken, dan beïnvloeden we per definitie de ander. Zeker in een oorlog. De term propaganda is met zo’n definitie compleet inhoudsloos geworden. Daarom is er nog een element van propaganda waarbij er bewust eenzijdige of onware informatie wordt verspreid om de publieke opinie te bespelen. We spreken dan van manipulatie. Dit wordt geassocieerd met de praktijken van nazi-Duitsland en het communisme. Als we in het dagelijks spraakgebruik over propaganda spreken is dit de betekenis en denken ze daaraan. 

Het is daarom triest dat de NOS zich hiertoe verlaagt. Het doet de slachtoffers en verschrikkingen die zijn gebeurd, geen recht. De daden van terreur en dood moeten benoemd worden voor wat het zijn. Dat is belangrijk, want zonder dat ligt ontkenning op de loer. Naar ons idee is het NOS-bericht hierover in zichzelf een vorm van propaganda. Het is een bericht waarmee de NOS de waarheid manipuleert. Helaas kunnen we niet zeggen dat het ons verbaast.