Image

Master-opleiding magie en occultisme in Groot Brittanië

Artikel
17 oktober 2023

De Universiteit van Exeter in het Verenigd Koninkrijk zal per volgend jaar een master-opleiding aanbieden over de geschiedenis en praktijk van magie, occulte rituelen en folklore. Het is, zo benadrukt de onderwijsinstelling, geen opleiding tot tovenaar of heks. Wel geeft het ruimte aan de nieuwe spiritualiteit van het post-christelijke leven waarin de interesse in hekserij, het occulte en oude natuurgodsdiensten alleen maar toenemen. Daarmee is het een verder bewijs van de toenemende goddeloosheid in onze maatschappij. Waar Christus en Gods Woord verdwijnt komt het kwaad van het 'nieuwe' oude heidendom binnen.

Het gaat om precies te zijn om een master in ‘magic and occult sciences’ (magie en occulte wetenschappen). Het is de eerste opleiding van zijn soort in Groot Brittanië, maar niet de eerste in de wereld. Zo biedt bijvoorbeeld de Universiteit van Amsterdam ‘westerse esoterie’ aan als master binnen de faculteit religiewetenschappen. Hierin wordt de breedte van esoterische (verborgen, mystieke) kennis bestudeerd. Zo komen aan de orde: gnostiek, kaballah, astrologie, theosofie en moderne varianten van New Age spiritualiteit. 
De opleiding in Exeter trekt nu al grote belangstelling vanwege het occulte en magische in de titel van deze master. Niet onverwachts. We leven immers in een wereld waar het occulte zich mag verheugen in een steeds groter wordende populariteit en acceptatie. 

Ontkerstening en haar gevolgen
In de loop van de twintigste eeuw vond er een grote ontkerkelijking plaats in het westen. Deze begon in landen als Nederland en gaat tot op de dag van vandaag door. Zelfs de VS, de bakermat van evangelisch christendom, ontkerkelijkt ieder jaar meer en meer en het is de verwachting dat dit doorzet.
Door ontkerkelijking komt de mens los van de religie van zijn (voor)ouders. Er vindt daarmee niet alleen een ontkerkelijking plaats, maar in de nasleep ervan ook ontkerstening (het verdwijnen van het christendom als religie). Sommigen kiezen daarbij voor radicaal atheïsme, maar de meeste mensen niet. De mens is immers een door en door religieus wezen. Zo zijn wij door God bedoeld en gemaakt, lezen we bijvoorbeeld al in Genesis 1 en 2. 
Uit onderzoek blijkt dan ook dat met het afnemen van het christendom in het westen, de interesse in het bovennatuurlijke en magische toeneemt vooral onder jonge mensen (tieners en twintigers). Op sociale media zie je deze trend duidelijk terug. Berichten met hashtags als #witchtok hebben bijvoorbeeld al meer dan 50 miljard views op de Insta's en Tiktoks van deze wereld.

Dit is een trend die zorgen baart. Het laat zien hoe de duivel geraffineerd te werk gaat om mensen te strikken, ook vandaag nog. En mensen lopen in de val zonder dat ze het doorhebben. Men weet immers niets meer van of over de duivel, zijn trawanten en waar ze voor staan. De Bijbel kennen ze niet en van het evangelie hebben ze niet gehoord. Ze zijn heidenen geworden, goddelozen die - als niemand ze bereikt - hopeloos verloren zullen gaan. 
En daar komen we bij ons. Want dit soort berichten in het nieuws, moeten ons aansporen om te gaan staan voor het goede. Het mag ons motiveren om erop uit te gaan om verloren mensen te bereiken. God is machtiger dan alle kwaad en zijn evangelie krachtiger dan iedere alternatieve of occulte bezigheid dan ook. Mensen zijn zoekende, want ze missen het Hogere. Wij mogen met kracht hen proberen te bereiken. De oogst is groot, zei de Heer Jezus zelf al, maar arbeiders zijn er weinig. Laten wij daarvoor gaan staan. Ieder van ons in onze eigen omgeving, zodat het licht weer zegeviert in de levens en harten van verloren en verdwaalde mensen.

Bron: New York Times