Image

Vrouwelijke én mannelijke gijzelaars slachtoffer van seksueel geweld Hamas

15 februari 2024

15 februari - Er komen steeds meer verschrikkelijke verhalen naar buiten van gijzelaars van Hamas, die na hun bevrijding vertellen van seksueel geweld tegen hen en anderen. 

Wellicht verbaast het u dat u hier weinig tot niets over hoort in de mainstream media van ons land. Als dit waar is, is dit toch ernstig genoeg! Maar dat is helaas hoe het werkt. Juist als het aankomt op Israël en de Palestijnse kwestie, lijken Nederlandse media iedere schijn van neutraliteit overboord te zetten. Dit weerzinwekkende nieuws zal dan ook niet zomaar gehoord worden. 
In buitenlandse media is er voor dit onderwerp wel aandacht en wij van Het Zoeklicht willen dat met jullie delen. Zodat het niet vergeten wordt, maar er klinkt wat er werkelijk aan de hand is: Hamas zet als verachtelijke terreurorganisatie seksueel geweld in tegen onschuldige vrouwen én mannen als onderdeel van hun verdorven ideologie.

Zo vertelt de zeventienjarige Agam Goldstein die gegijzeld was in Gaza, dat veel vrouwen alleen zaten opgesloten en dus overgeleverd waren aan hun bewakers. Agam sprak tijdens haar ontvoering met een jonge vrouw die huilend vertelde dat ze een half uur lang misbruikt was door haar bewaker terwijl hij al die tijd een geladen geweer tegen haar hoofd hield. Ze werd zo gedwongen allerlei seksuele handelingen te verrichten.
Een andere gijzelaar, Aviva Siegel, getuigde voor de regering dat zij had gezien hoe jonge vrouwen werden ‘aangekleed’ om aantrekkelijke ‘poppetjes’ te zijn voor hun gijzelnemers. Poppetjes waarmee deze beesten konden doen wat ze wilden, wanneer ze maar wilden. Aviva wist ook te vertellen van jonge jongens die door hetzelfde misbruik waren gegaan. En ze vertelde van een jonge vrouw die in haar bijzijn op de wc werd verkracht.
Ook de moeder van Agam Goldstein vertelde over haar tijd in Gaza. Ze werd op een gegeven moment als gijzelaar in een tunnel gebracht en daar ontmoette ze zes jonge vrouwen van allemaal 19 jaar die daarvoor alleen en afgezonderd waren vastgehouden en die verhaalden van de meest verschrikkelijke seksuele dingen die hen waren aangedaan.

En zo zijn er meer verhalen. 

Maar het zijn niet alleen verhalen. Van tien gijzelaars (mannen en vrouwen) is inmiddels met bewijs gedocumenteerd vast komen te staan dat ze misbruikt zijn.

Bron (o.a.): The Guardian, Haaretz, The Times of Israel