Image

De vooringenomen media

Opinie
17 november 2023

17 november - We zijn niet de eersten die het zeggen en zullen niet de laatsten zijn. We hebben er zelf ook al vaker over geschreven, maar veel van de grote Nederlandse media zijn niet neutraal en in de Israël Hamas oorlog blijkt dit wel héél duidelijk.

Neem nou het bericht van de vondst van wapens en een tunnelingang in het grootste ziekenhuis van Gaza Al-Shifa. Het IDF gaf beelden vrij met bewijs. De NOS omschreef dit als volgt: ‘Een dag na de eerste beelden van gevonden wapens in het al-Shifa-ziekenhuis deelde het Israëlische leger gisteren opnieuw beelden van wapens die zouden zijn gevonden op het terrein van het ziekenhuis.’ En: ‘Ook zijn beelden gedeeld van een opening in de grond, volgens het leger een ondergrondse tunnel bij het ziekenhuis.’
De NOS betracht deze voorzichtigheid omdat dit een oorlog is en omdat daarin neutrale waarheden dun gezaaid zijn. Op zich prima en begrijpelijk. Maar… dan een bericht of wat later over het omsingelen van Palestijns ziekenhuis op de Westbank. Daar werd ook slechts melding van gemaakt door één partij, het Palestijnse persbureau Wafa. Daarvan schrijft de NOS op dezelfde pagina: ‘Het Israëlische leger heeft het grootste ziekenhuis in Jenin, op de Westelijke Jordaanoever, omsingeld. Dat meldt het Palestijnse persbureau Wafa.’ Hier geen slagen om de arm en formuleringen met ‘zouden zijn’ of wat dan ook.  

En steeds weer zien we dit patroon terugkomen. Toen het Israëlische leger zogenaamd een ziekenhuis zou hebben gebombardeerd en er 500 doden zouden zijn gevallen, namen grote Nederlandse media dit klakkeloos en zonder kritische vragen te stellen (de NRC is een inmiddels berucht voorbeeld daarvan). Demonstraties braken uit en mensen stonden op hun achterste poten. Later bleek het toch niet zo te zijn gegaan. Het bleek om een afgezwaaide raket van Hamas te gaan die van vlak achter het ziekenhuis was afgevuurd. De raket landde ook niet op het ziekenhuis zelf, maar op de parkeerplaats ervoor. En het aantal doden? Nog steeds niet precies bekend, maar zeker geen 500, waarschijnlijk eerder tientallen.

Het lijkt kortom wel alsof deze media erop hopen dat Israël een fout maakt, alsof ze willen dat Israël inderdaad maar eens een ziekenhuis bombardeert en dat inderdaad maar eens zou blijken dat Hamas zich niet in ziekenhuizen verschanst en onschuldige mensen als schild gebruikt. Dan kunnen ze Israël eindelijk wegzetten als de tyrannieke macht die wreed onderdrukt en, kijk, zelfs oorlogsmisdaden pleegt! 
Enerzijds verbaast deze houding, anderzijds helaas ook weer niet.

Roelof Ham