Image

‘We weten niet wat morgen zal brengen’

Artikel
08 februari 2024

8 februari - De titel van dit artikel boven deze tekst, is een zeer recente uitspraak van een Messiaanse Joodse broeder in Israël. Hij woont in het zuiden van het land, waar op dit moment minder raketaanvallen van terreurorganisatie Hamas zijn. De oorlog tussen Hamas en Israël is bijna dagelijks in het nieuws. De ogen van de hele wereld zijn daarop gericht en de éénzijdige berichtgeving wordt voor waarheid aangenomen en geloofd. Intussen worstel de regering van Israël met de vraag hoe het ná de oorlog verder moet.

Hoe is de situatie ín Israël? De Messiaanse broeder vertelt: ‘In het zuiden van Israël, vooral in de regio Ashkelon, is het relatief rustig. De burgers van Ashkelon keren terug naar een min of meer normaal leven. Daarentegen ligt het noorden van Israël, vooral de Galilea-regio, behoorlijk onder vuur door terreurorganisatie Hezbollah vanuit Libanon.’ Volgens deze broeder is de algemene situatie in het land gespannen. De bevolking krijgt een bepaalde ‘gewenning’, ook omdat Israël altijd al in staat van paraatheid is.

Zijn Israëli’s nu meer open voor het Evangelie? ‘Een vriend van mij die wekelijks evangeliseert op straat vertelt dat er zeker een grotere openheid onder de Israëli’s is. Het is niet zo dat ze in grote getalen komen, maar velen luisteren naar het Evangelie omdat het hen interesseert. Als we enthousiast en op heldere wijze spreken over het Evangelie hebben we hun aandacht. We proberen het tastbaar, niet vanuit religieuze invalshoek, te vertellen en als ze horen dat God niet religieus is, zijn ze zeer verbaasd. Ook groeit hun interesse als we spreken over Gods beloften en de profetieën over de toekomst van Israël. Juist in deze tijd van oorlog zien we ook veel meer Israëli’s in onze kerkdiensten dan dat we ooit eerder zagen. Dat is een bemoedigende ontwikkeling,’ aldus deze broeder.  

Ira Stam