Van de Nijl tot de Eufraat

Feike ter Velde • 75 - 1999/2000 • Uitgave: 3
Berichten uit het Midden-Oosten

Syrië is in grote economische moeilijkheden. Dat zeggen verschillende Amerikanen die onlangs Damascus hebben bezocht. Medewerkers van het ministerie van buitenlandse zaken beweren dat de economie achteruit holt en dat niet duidelijk is hoe de politieke kaarten op dit moment liggen. Volgens hen is de moraal in het leger laag en is niet duidelijk wie zo meteen president Assad zal opvolgen. Een lid van het Amerikaanse congres die onlangs in Syrië was zei in de Israëlische krant Ha'aretz: "Toen ik van Syrië naar Jordanië ging leek het wel of ik vanuit Nigeria in Zwitserland kwam".

Engeland heeft een ban op nucleaire wetenschappers uit Israël opgeheven. Twaalf jaar geleden besloot Engeland dat Israëlische specialisten op nucleair gebied niet meer welkom waren. Engeland besloot daartoe nadat Israël Mordechai Vanunu in Rome arresteerde. Vanunu, oud-medewerker van Israëls kerncentrale, had eerder in het Britse dagblad The Sunday Times openheid van zaken over Israëls nucleaire mogelijkheden gegeven. De Mossad wist Vanunu ertoe te bewegen naar Rome te komen waar hij werd opgepakt. Britse bronnen in de Israëlische media zeggen dat Israëlische wetenschappers in de jaren van de ban gewoon naar Engeland kwamen zonder dat de autoriteiten er iets van wisten. Slechts één keer is het voorgekomen dat een Israëli werd uitgewezen.

Israël opent waarschijnlijk een consulaat in het Russische St. Petersburg. Relaties met Rusland zijn een topprioriteit voor minister van buitenlandse zaken Sharon. Opening van een extra consulaat geeft aan dat Israël goede relaties op prijs stelt. Bovendien kan de Joodse gemeenschap in Rusland beter geholpen worden.

Israël heeft de eerste van drie nieuwe Duitse onderzeeërs overhandigd gekregen. De drie Dolphin-klasse schepen worden gezien als uiterst belangrijk voor Israëls defensie. Het is voor het eerst dat Israël nu in staat is om raketten van buiten het eigen grondgebied af te vuren op vijandelijk gebied. Dat betekent dat als Israëls defensie zwaar getroffen wordt tijdens een oorlog, Israël nog altijd afschrikkingswapens heeft.

Israël is uitgebreid betrokken geweest bij hulp aan de vluchtelingen in Kosovo. In de eerste week van de massale uittocht heeft Israël al een vliegtuig met hulpgoederen gestuurd. Speciale hulp is verleend aan de Joodse gemeenschap die ook uit Kosovo heeft moeten vluchten. Later stuurde Israël nog een veldziekenhuis van het Israëlische leger en doktoren naar het getroffen gebied.

Meer dan achthonderd Joods-Amerikaanse militairen vierden Pesach dit jaar in het buitenland. De meesten van hen in de Perzische Golf en op de Balkan. De Amerikaanse strijdkrachten waren hun Joodse manschappen niet vergeten: gefileerde vis, tonijn, speciaal sap en natuurlijk matzes werden verscheept. Rabbijn Joel Newman van de Amerikaanse marine bezocht Bahrein en Koeweit: "Het is verbazingwekkend te zien wat de marine allemaal doet om voor een paar soldaten te zorgen. Ze vlogen me zelfs naar een schip waar slechts twee Joden werkten. De waardering die de jongens daarvoor hadden maakte het allemaal zeer waard". Twee andere rabbijnen werden door het leger naar de Balkan gestuurd.

De Verenigde Arabische Emiraten hebben voor het eerst gezamenlijke legeroefeningen gehouden met de Verenigde Staten. Ook Britse strijdkrachten namen deel. Het golfstaatje heeft defensieovereenkomsten met de VS, Groot-Brittannie en Frankrijk.

Rusland en Algerije hebben een overeenkomst gesloten waarbij Rusland militaire en technische hulp gaat verlenen aan het land dat getroffen wordt door moslimfundamentalistische terreur. Negentig procent van het Algerijnse wapentuig bestaat nu al uit Russische tanks, voertuigen en geweren. Beide partijen wilden niet praten over het exacte materieel dat de Russen nu gaan leveren.

Zeventig procent van de Israëlische bevolking zou willen dat er openbaar vervoer was op zaterdag. Dat blijkt uit een onderzoek over de verhoudingen tussen godsdienst en staat. Van de ondervraagden vond 85 procent dat de relatie tussen religieuzen en niet-religieuzen niet goed was.

Tientallen Israëlische artiesten verzorgden op het Rabin-plein in Tel Aviv optredens tegen de oorlog in Joegoslavië. Duizenden Israëli's kwamen op het evenement af. De artiesten riepen op om dekens, kleding en geld te geven voor de vluchtelingen in het conflict. Het concert werd live uitgezonden op de Israëlische legerradio, die als sponsor optrad.

Voor het eerst wordt het Israëlische vrouwen toegestaan zich aan te melden voor gevechtseenheden in het leger. Na de zomer zullen de eerste vier vrouwen beginnen met een officierscursus voor operationele divisies.

De Syrische president zou onlangs naar Moskou gaan, maar omdat de Israëlische minister van buitenlandse zaken Sharon daar toen ook net was, zag Assad van zijn bezoek af. Een andere reden voor afzegging van het bezoek waren twijfels in de Russische regering over een groot wapenakkoord met Syrië. Er zijn ook bronnen die zeggen dat de gezondheid van president Assad achteruit gaat. Het zou voor het eerst in tien jaar zijn dat Assad weer eens naar Rusland zou gaan. De Syrische president verlaat zelden zijn land.

Amerikaanse satellietfoto's wijzen uit dat Israël sinds ondertekening van de Wye-akkoorden op twaalf plekken, heuveltoppen op de Westelijke Jordaanoever, nieuwe nederzettingen heeft gevestigd. Ook de wegen naar de dorpen zijn aangelegd. De huizen zijn over het algemeen caravans die later vervangen moeten worden door permanente bewoning. Volgens het dagblad Ha'aretz hadden de Amerikanen aanvankelijk achttien nieuwe nederzettingen ontdekt, maar het bleek dat vlak voor ondertekening van de akkoorden zes nederzettingen in alle haast zijn gevestigd.

Volgens het Israëlische bureau voor de statistiek is woningbouw in de omstreden gebieden in 1998 met 105 procent toegenomen. Er is in dat jaar een begin gemaakt met de bouw van 3900 woningen. Volgens de vredesbeweging Vrede Nu is de bouw binnen Israël zelf het afgelopen jaar met twintig procent afgenomen wat het contrast met de gebieden alleen nog maar groter maakt.

Iran zou tussen de vijf en tien Joden hebben gearresteerd in de stad Shiraz. De arrestatie vond plaats tijdens Pesach. Bronnen in het dagblad Ha'aretz zeggen dat de Joden zijn gearresteerd alleen omdat zij Joden zijn. Verdere informatie daarover ontbreekt nog. Tot de jaren zeventig woonden er zo'n 8000 Joden in Shiraz. Sinds de Islamitische revolutie is het onduidelijk hoeveel Joden er nu nog wonen.

Jordanië en Israël hebben een meningsverschil over de exacte doopplaats van de Here Jezus. Al lange tijd is er iets ten noorden van de Dode Zee aan Israëls kant van de Jordaan een plaats die aangemerkt wordt als doopplaats. Maar Jordanië claimt nu dat er aan de westzijde van de rivier een plek is die de ware doopplaats zou zijn. Met het oog op het jaar 2000 en de te verwachten stroom aan pelgrims bouwen de Jordaniërs nu een attractie langs het water.

Een delegatie van luchtvaartautoriteiten uit Egypte heeft Israël bezocht om te praten over de te verwachten computerproblemen op 1 januari volgend jaar. Het is voor het eerst in de twintigjarige vrede dat Egyptische luchtvaartmensen naar Israël kwamen. Een bureau zal in Cairo worden geopend dat zich voor de regio gaat bezighouden met de millenniumproblemen.