Image

Antisemitisme alom - deel 8

Artikel
16 mei 2024

Deel 8 van onze serie waarin we antisemitisme documenteren, juist vandaag de dag, juist in ons eigen land. Helaas is een deel van dit land meer en meer de weg kwijt geraakt. Overheden grijpen nauwelijks in. Als ze al ingrijpen is het vooral in symbolische gestes (opstaan tegen Jodenhaat iemand?).

Het CIDI meldde halverwege april dat het aantal antisemitische incidenten bleef toenemen. Waarom? Het CIDI weet het wel: ‘Israël wordt gebruikt om Joden mee te slaan.’ Zo worden Joden op straat achtervolgd, uitgescholden, toegeschreeuwd en geïntimideerd, enkel omdat deze Joden zichtbaar Joods zijn. Joden die een mening uiting in de publieke ruimte die niet overeenkomt met het pro-Palestina geluid worden bedreigd en fysiek belaagd. Tijdens een herdenking in Amsterdam direct na 7 oktober, werden de aanwezigen aangevallen zo gauw de politie weg was. Er werd gescholden en het ‘Allahu Akbar’ klonk veelvuldig.

In aanleiding naar het Songfestival in Malmö werden er in verschillende landen (waaronder Nederland) en door verschillende mensen en groepen, opgeroepen om het zangfestival te boycotten. Waarom? Omdat Israël meedeed. De organisatie van het festival gaf aan zich niet in deze politiek gevoelige discussie te willen mengen. Het ging hen om de liedjes, maar dat was voor deze boycotters niet genoeg. Uiteindelijk mocht Joost Klein toch niet meedoen, omdat hij om andere redenen geschorst werd, maar de oproep was opvallend en duidelijk antisemitisch gedreven. 
Nog een opvallend detail rondom het Songfestival: de vakjury gaf de Israëlische inzending vrijwel geen punten, maar het publiek in de verschillende landen juist heel veel. Het lijkt erop dat de politieke situatie voor de ‘gewone’ Europeaan minder meespeelt dan voor de activisten en aandachttrekkende ‘beroemdheden’. Sommigen zien in de publiekstemmen zelfs een steunbetuiging aan Israël, hoewel dat laatste niet onderzocht, noch onderbouwd is. 

De Blauwe Moskee in Amsterdam nodigde een spreker uit die bekend staat om zijn Jodenhaat. Dat is niet nieuw, maar in deze tijd wel opvallend. Een uitspraak van de prediker die 57.000 volgers op Instagram heeft: ‘moslims moeten Joden haten en niet luisteren naar imams die ontkennen dat de Koran daartoe opdracht geeft. 'Allah vervloekt [de Joden] volop, is dat soms een teken van liefde geworden?' 

‘Voor Joden verboden’, het is er weer in Nederland. Ongelofelijk, maar waar. Want bij het Generator Theater in Leiden zijn Joden die Israël steunen niet meer welkom. Zij maken dus onderscheid tussen een ‘goede’ en een ‘slechte’ Jood en slechte Joden worden geweerd. Detail: het theater wordt door de overheid gesubsidieerd.

Omroep Powned deed een experiment met een journalist met keppeltje op in de Amersfoortse wijk Kruiskamp op het Neptunusplein. Hij werd uitgescholden, bedreigd en geschopt. Joden waren moordenaars, zo werd hem naar het hoofd geslingerd. Dezelfde journalist ging in burka naar Urk, daar werd hij volledig met rust gelaten, behalve door twee personen met een niet Nederlandse achtergrond in een zwarte Volkswagen die hem uitscholden omdat hij een man was in een burka.

In Dordrecht werden Stolpersteinen - ook wel struikelstenen genoemd - uit de straat gestolen. Het gaat hier om kleine gedenkstenen die weergeven waar in de Tweede Wereldoorlog Joodse mensen hebben gewoond en wanneer ze zijn gedeporteerd en/of vermoord. 

In de Telegraaf van 1 mei lazen we een schokkend artikel van een 76-jarige Joodse vrouw die uit haar huis is verjaagd. In het artikel valt te lezen dat ze bespuwd werd en uitgescholden en dat de situatie na 7 oktober helemaal onhoudbaar werd voor haar. Ze werd door vier jongens in elkaar geslagen en brak haar pols. De politie deed niets. Een citaat: ‘Telkens als je bij de politie komt, zeggen ze: ’We willen geen escalatie’. Vorig jaar zomer werden enkele orthodoxe Joden in het Amstelpark mishandeld. Ik ben met die man, die moest worden behandeld op de eerste hulp, naar de politie gegaan. Wat was de reactie? ’Meneer, wilt u dat wij in het Amstelpark groepen mannen gaan arresteren? Dan krijg je rellen, vechtpartijen, escalatie’. Dát is hun angst.’

De enige Amsterdamse Joodse (zaal)voetbalclub is de afgelopen jaren teruggegaan van acht naar twee teams, door alle antisemitische incidenten die plaats hebben gevonden. De club denkt erover om te stoppen. Zeker na 7 oktober. Sindsdien zijn er meer en meer vooral islamitische incidenten rondom de club en de wedstrijden. Zo werd het zoontje van de voorzitter samen met zijn moeder uitgescholden met vreselijke verwensingen, zijn er scheldpartijen rond wedstrijden en worden spelers door tegenstanders en ‘fans’ van andere teams bedreigd en geïntimideerd.