Image

Antisemitisme alom - deel 7

Artikel
09 april 2024

En toen waren we alweer bij deel 7 van onze serie over het toegenomen antisemitisme. Het is om te huilen, zeker omdat er langzamerhand in de samenleving al een zekere gewenning optreedt tegen Jodenhaat. Normaal is het echter niet en dat zal het voor ons ook nooit worden. Daarom zullen wij blijven rapporteren.

16 maart vond er een auto-protest in Amsterdam plaats waarin met lawaai en een stoet van rijdende auto’s de Pro-Palestina (lees anti-Joodse) boodschap werd verkondigd. De politie maakte het mogelijk middels een escorte (!). Mensen waren gemaskerd met een Palestijnse sjaal, zodat hun gezichten niet herkend konden worden. Lekker volk.

Op 21 maart volgde een aanslag op de Israëlische ambassade in Den Haag waarbij een man van Syrische afkomst een brandend voorwerp naar de ambassade gooide. De aanslag mislukte gelukkig jammerlijk, maar de opzet was duidelijk: de ambassade moest in de brand en de Joodse mensen die daar werken dood. Het personeel moest tijdens de aanslag dan ook schuilen in de ‘safe room’ van de ambassade. 

Op 24 maart werd dit gevolgd door de grove verstoring van een concert van Lenny Kuhr. ‘Activisten’ begonnen te schreeuwen en verweten haar een ‘kindermoordenaar’ te zijn. De aanleiding hiervoor was dat de zangeres Joods is en ze kinderen heeft die in Israël wonen en kleinkinderen die in het Israëlische leger dienen. Ze heeft persoonlijk niets te maken met de oorlog tussen Israël en Hamas.

Dit incident was de druppel voor velen. Er werd met verontwaardiging over gesproken in verschillende media en 13 fractievoorzitters in de Tweede Kamer besloten een verklaring uit te geven tegen Jodenhaat. Die moest zoveel mogelijk worden gedeeld op sociale media, want de Nederlandse bevolking moest opstaan. Helaas heeft dit verder geen gevolg gekregen in daden en bleef het van het niveau van ‘klappen voor de zorg’ tijdens Corona-tijd, want…

Toen bekend werd dat dat de nieuwe James Bond door een Joodse acteur - Aaron Taylor-Johnson - zou worden gespeeld, was X te klein. Er kwam een hashtag #boycotjamesbond, en mensen vonden er wat van. Zie hier een paar voorbeelden:

In Nederland ging de Jodenhaat ook onverstoorbaar door toen een vrouw in Amstelveen werd geterroriseerd door drie andere vrouwen, omdat ze Joods is en haar dochter in het IDF dient. Ook zij werd, net als Lenny Kuhr, uitgescholden voor kindermoordenaar. De belagers vonden dat ze zich moest schamen en dat ze niet meer in Nederland zou moeten willen wonen, zo meldt onder andere het CIDI. Ook ging er een bericht in de buurt rond.

29 maart werd in Utrecht een rabbijn aangevallen in de Action door een man. Rabbijn Heintz werd op zijn hoofd geslagen en uitgescholden. Volgens RTV Utrecht kreeg de rabbijn zelfs meerdere slagen. Omstanders grepen in om erger te voorkomen. De rabbijn wilde daarna een foto maken van zijn belager, maar medewerkers van de winkel verboden hem dat en stuurden hem weg.

Daarna volgden er bekladdingen in een gebouw van een voormalige waterzuivering in Westerbork. Er werden nazi-symbolen aangebracht en slogans als ‘ein Reich, ein Volk, ein Führer’, ‘White Power’ en ‘Dood aan Joden’ en dat juist in deze beladen plaats in Nederland.

Ondertussen zijn Joden hun leven niet meer veilig als ze de straat op gaan. Het ND weet te melden dat rabbijn Lody van de Kamp werd klemgereden, lastig gevallen, tegen de grond geduwd en dat de spiegels van zijn auto werden vernield. Een lezing die hij zou houden over de Joodse geschiedenis van Den Haag moest worden afgelast vanwege zorgen over de veiligheid. Een andere Joodse man die anoniem wil blijven, werd op 30 maart in Amersfoort in de supermarkt uitgescholden, lastiggevallen en bedreigd door jonge Marokkanen. Blanke omstanders keken weg toen hij om hulp vroeg. Dit is gezien dit bericht waarschijnlijk nog maar het topje van de ijsberg.

Een ander onderzoek onderschrijft deze constatering. Zo was het antisemitisme op scholen al groot (zeker op gemengde scholen in bepaalde wijken van de grote steden), maar sinds 7 oktober is dat nog veel verder toegenomen. Het gaat om een onderzoek gedaan door het Nederlands Dagblad, onder 250 geschiedenisdocenten. Dit toonde aan dat 46% van de docenten op gemengde scholen het antisemitisme zagen toenemen, tegenover 13% op blanke scholen. Een nieuw scheldwoord dat daarbij gebruikt wordt is ‘zio’s’. Hiermee worden Joden als groep beledigd. Sommige docenten vertellen dat voor hun gevoel het hek van de dam is en de rem eraf; zo zou een Joodse leerling bijvoorbeeld door een medeleerling zijn uitgescholden tijdens een bezoek aan kamp Westerbork.

Op Schiphol werden twee Joodse reizigers die terug wilden naar Israël vernederend behandeld. Ze werden uit de rij gehaald door een beveiliger. De beveiliger was in woede ontstoken toen hij hun Israëlische paspoorten zag. Ze werden publiek vernederd en uitgemaakt voor fraudeurs waarbij werd benadrukt dat ze Israëliërs waren. Pas toen de ambassadeur ingreep en naar Schiphol belde konden de dames vertrekken. De Israëlische ambassade dient een officiële klacht in. Een van de vrouwen was een bevrijde gijzelaar van Hamas.