Image

Al Jazeera controversieel en verboden in veel landen

Artikel
13 juni 2024

Een van de belangrijkste bronnen voor nieuws uit Gaza, ook voor veel grote Nederlandse media, is Al Jazeera. De NOS bijvoorbeeld haalt deze nieuwsoutlet regelmatig aan als bron. Maar zoals we hier al vaker hebben betoogd: Al Jazeera is verre van neutraal, noch objectief. Ze zijn het instrument van extreme islamistische elementen. Dat dit niet zomaar onze mening is wordt wel duidelijk als we kijken waar Al Jazeera allemaal verboden is.

Zo heeft Algerije in 2017 Al Jazeera in hun land verboden. Egypte verbood in 2017 de uitzendingen van het kanaal in het land, vanwege de steun aan de Moslimbroederschap. Irak verbood het station in 2013 vanwege letterlijk ‘sektarische vooroordelen’. Saudi Arabië volgde in 2017 vanwege steun aan het Iraanse regime en vanwege het feit dat Al Jazeera de loftrompet stak voor Hezbollah en Hamas. Soedan verbood de uitzendingen van Al Jazeera in 2019. De Verenigde Arabische Emiraten deden hetzelfde naar aanleiding van misleidende berichtgeving in 2017. Israël verbood dit jaar nog de zender. 
Maar er is veel meer controverse rondom het medium. Zo hebben de VS, Australië en het Verenigd Koninkrijk Al Jazeera beschuldigd van partijdige, eenzijdige en misleidende informatie. Ook Bangladesh en India hebben het aan de stok gehad met Al Jazeera. In Spanje is er zelfs een journalist van Al Jazeera veroordeeld voor steun aan Al Qaida in 2005.

Ook in de oorlog tussen Israël en Hamas valt Al Jazeera niet te betrappen op neutraliteit. Bekend is het filmpje van een man die in het ziekenhuis wordt weggeduwd van de camera als hij Hamas beschuldigt vanwege alle ellende die het volk overkomt.
Ook wij hebben over de verwikkeling van Al Jazeera met terroristische netwerken al geschreven (zie bijvoorbeeld hier). Al Jazeera wordt door velen gezien als spreekbuis van bepaalde islamitische organisaties en van de belangen van de Qatarese regering, waar zij haar thuisbasis heeft.

Het is daarom opvallend en eigenlijk onbegrijpelijk dat grote nieuwsmedia als de NOS gewoon gebruik blijven maken van Al Jazeera als nieuwsbron, alsof er niets op aan te merken is. Het zegt veel over waar deze media staan.

Bron: Wikipedia