Image

President Trump wil sancties tegen Syrië opheffen

Artikel
16 mei 2025

Deze week is de president van de Verenigde Staten, Donald Trump, in Saoedi-Arabië. Hij heeft daar ontmoetingen met verschillende wereldleiders. Een van hen is Ahmed Hussein al-Sharaa, de Syrische interim-president en voormalig commandant van de terreurorganisatie Al Qaeda. Hij was de leider van de terreurgroep HTS die het brute regime van Assad verdreef.

Trump verklaarde eerder dat de Amerikaanse sancties tegen het land zullen worden opgeheven. ‘Ik zal opdracht geven de sancties tegen Syrië stop te zetten om het land een kans te geven iets groots te verrichten,’ aldus Trump. ‘Sancties waren nodig, maar nu niet meer. Nu is het hun tijd om te schitteren. Succes Syrië, laat ons iets bijzonders zien.’ Volgens Trump heeft Syrië de opheffing van sancties dus nodig voor de wederopbouw van het land.

Alleen, wordt hier niet vergeten wat de achtergrond van de huidige regering is? De regering en staf zijn aanhangers van de eerdergenoemde terreurgroep Hayat Tahrir al-Sham (HTS), een islamitische alliantie van verschillende milities die tegen het brute regime van Assad vochten. Hun daden tegen minderheden, zoals de Alawieten in het land na de val van het regime, zijn bekend. Ook de huidige president heeft zich schuldig gemaakt aan moordpartijen onder minderheden.

Israël
Hoe kijkt Israël aan tegen de opheffing van de Amerikaanse sancties tegen Syrië? Van alle landen spreekt Israël het meest hun grote zorgen hierover uit. Toch wil Israël goede relaties met buurlanden, aldus de minister van Buitenlandse Zaken, Gideon Sa’ar: ‘Wij willen stabiliteit in de regio, aan onze grenzen. Natuurlijk hebben we zorgen over de veiligheid en over de minderheden in Syrië. We blijven sceptisch.’ In een eerdere verklaring noemde Sa’ar de nieuwe interim-regering van Syrië ‘terroristen in maatpakken’ na de bloedige aanslagen op Druzen en Alawieten in Syrië. Ook Trumps adviseurs voor terrorismebestrijding blijven zeer sceptisch over het opheffen van de Amerikaanse sancties.

Positief of toch zorgelijk?
De Syrische regering is positief over een door de Verenigde Staten geleide, westers-vriendelijke as van soennitische landen in de regio, waaronder Saoedi-Arabië én Turkije. De Syrische regering wil koste wat het kost Iraanse (overwegend sjiitische) invloed in het land voorkomen. Volgens bronnen bij nieuwsdienst Reuters zou de Syrische regering een plan aan Trump willen presenteren waarin een mogelijke overeenkomst met Israël wordt genoemd.

In woorden en voornemens lijkt dit positief, alleen in de praktijk zien we er weinig van. Dat maakt dat het al met al zorgelijke ontwikkelingen zijn in brandhaard Midden-Oosten, juist aan de grenzen van Israël, het land dat hunkert naar vrede. Bid dat Israël vooral oog krijgt voor de geestelijke strijd die gaande is. Bid dat zij hun eigen Schriften gaan onderzoeken (Daniël 12:4). We mogen uit Gods Woord weten dat in de aanloop naar de Grote Verdrukking het volk zal worden geleid door blinde wachters (Jesaja 56:10-12) en dat er nog een vals vredesverbond zal worden gesloten met wat later de Antichrist zal blijken te zijn.

Ira Stam

Wil je deze content helpen mogelijk te maken? Je kunt ons werk steunen door een gift te geven.