Image

Het belang van Het Zoeklicht op papier

Opinie
03 mei 2024

Een week geleden, op 26 april, plaatsten wij een artikel over massagraven bij het Nassar-ziekenhuis in Gaza en hoe daarbij door verschillende organisaties valse insinuaties waren gedaan over Israëlische oorlogsmisdaden. Het bleek al snel dat deze graven door de Palestijnen zelf gegraven waren en dat Israël daar niets mee te maken had. Toen dit bericht door ons op Facebook werd gezet, meende Facebook dit te moeten censureren. Het geeft het belang van een papieren tijdschrift als Het Zoeklicht onmiddellijk weer aan.

Het verwijt dat de AI van Facebook maakte over de post was dat het een gewelddadige en expliciete inhoud had en dat het daarom onderaan de tijdlijn van mensen zou worden geplaatst waardoor het niet zomaar te vinden zou zijn. Het feit was echter dat er helemaal niets gewelddadigs noch expliciets in te vinden is, zoals je zelf ook kunt zien als je het artikel erbij pakt. Het is een stukje tekst met twee stockfoto’s van een vlag en en van een geparkeerd legervoertuig, die we zo van internet hebben getrokken. 
Zoals we in onze reactie op Facebook hebben aangegeven: het leek in alles meer op een geval onwelgevallige inhoud, dan een geval van gewelddadige en expliciete inhoud. Dat was de reden waarom het bericht omlaag werd geplaatst in het overzicht. 

Het toont aan hoe belangrijk daarom een papieren tijdschrift nog is, precies zoals wij met ons maandblad al 100 jaar hebben. Het is ook de reden dat we daar op in blijven zetten. Alles digitaal en online kan gecontroleerd en gecensureerd worden. Zeker als er een overheid over ons komt, die zich dat ten doel heeft gesteld. China is daar het meest sprekende voorbeeld van. Het hele internet en alle sociale media zijn daar door de staat gecontroleerd en niets dat onwelgevallig is hun ogen is daar te vinden. Dit wordt wel de ‘Great Firewall’ genoemd, naar de Engelse benaming voor de Chinese Muur ‘the Great Wall’. Absolute controle is niet alleen technisch al mogelijk, het wordt ook al gedaan.

En in Europa kan het ook zover komen, zeker voor ons christenen. Nu al zien we hoe de vrijheid om te geloven wat je wil, wordt ingeperkt. Het begint met de publieke ruimte die ervan gezuiverd moet worden. In plaats daarvan horen we enkel de propaganda van het politiek dominante perspectief. Maar daar blijft het niet bij, zo leren we van onze broeders en zusters in de verdrukking. Het zal steeds een stapje verder gaan.
Uiteindelijk zal dit alles uitmonden in het mondiale surveillance en controle-systeem van de antichrist in zijn rijk. Dan is niemand meer vrij en zal iedereen altijd gecontroleerd worden. Je zult dan zelfs niet meer kunnen kopen of verkopen zonder dat je het teken van het beest hebt, leert Openbaring 13. Daar zijn we nu nog niet, zeker in ons land ook niet. Maar het gaat komen, zoals het op sommige plekken in de wereld nu al meer en meer is.

Mogen wij jou daarom vragen om een abonnement te nemen op het magazine Het Zoeklicht als je dat nog niet hebt? Hoewel niet onmogelijk, is het veel ingewikkelder om papier te censureren, denk maar de verzetskranten van de oorlog. Als jij een abonnement neemt, kunnen wij de Bijbelse boodschap van Gods plan en evangelie, blijven verspreiden via jou en daardoor naar de mensen om jou heen die dat zo nodig hebben.

Klik op de button rechtsboven (word abonnee) en sluit je aan!